Samengevat
7.5Eindcijfer
Sfeer7.5
Eten7.5
Bediening8
Prijs-kwaliteit7

De Kleine Kerkstraat is een walhalla voor de foodie, met zijn delicatessenzaken, viswinkel, chocoladezaak en meer. Maar lunchen kan maar op twee plekken. Bij een daarvan schoven we aan: Barrevoets.

Sfeer

Als je in de leukste winkelstraat van Leeuwarden zit heb je automatisch een streepje voor qua uitstraling. En als er dan op het bankje tegen de gevel ook nog een kat prinsheerlijk ligt te soezen, maak je bij mij al helemaal een goede eerste indruk. Binnen bij Barrevoets is het klein en knus. De tafeltjes staan er redelijk dicht op elkaar, wat minder handig is als je in het bezit bent van kinderwagen of grote boodschappentassen. Maar als je eenmaal zit, is het hier prima toeven. Muren in wit en grijs, sloophouten tafeltjes en jampotten als hanglampjes: simpel, maar best hip.

Eten

We zijn vroeg, dus we nemen eerst alleen iets te drinken. Thee voor mij, al zie ik tot mijn blijdschap ook de spannende frisdranken van Wostok op de kaart staan. Tafelgenoot bestelt een van de decadente koffies die op de kaart staan, een cappuccino met slagroom en chocoladebolletjes. Gezond is anders natuurlijk, maar het klinkt allemaal wel erg verleidelijk: een lungo met amarettosiroop en amandelschaafsel, latte met marshmallows en wittechocoladesiroop, cappuccino met speculaaskruiden, chocolademelk en schuddebuikjes: zelfs ik zou er bijna koffie van gaan drinken.

De lunchkaart is niet enorm verrassend, maar iedereen zal er wel iets van zijn gading op vinden. Carpaccio, geitenkaas, gezond, tonijnsalade, dat soort werk. Wie geen zin heeft in brood, kan ook nog kiezen uit drie salades en een wisselende weeksoep.

Tafelgenoot laat zich verleiden door het broodje semi-gezond met oude kaas, serranoham en twee ‘Amsterdamse kroketten’ (€6,95). Wat daar Amsterdams aan is, wordt niet helemaal duidelijk. Ze zien eruit als Van Dobben-kroketten, die inderdaad uit Amsterdam komen, maar dan hadden ze beter gewoon ‘Van Dobben’ op de kaart kunnen zetten. Misschien vonden ze dit ambachtelijker klinken? Je kunt bij Barrevoets zelf je brood kiezen: wit, donker, olijfbrood of speltbol, en glutenvrij is ook mogelijk. Tafelgenoot gaat voor het ‘bourgondisch witbrood’, met pitjes en zaden. Het smaakt haar prima: goed brood, goed beleg. Daar kom je de middag wel op door.

Mijn panini van de grill met geitenkaas, walnoten en een kommetje honing om in te dippen hapt ook lekker weg, maar is wel minder vullend. Voor 6,25 euro had ik er graag nog een halve panini bij gehad, want het is verder een vrij simpel broodje. Maar ik drink er een smoothie bij van 4,50 euro – een ‘Onbewoond eiland’ met ananassap, kokosmelk en appelsap – en dat stilt de overgebleven trek. Voor tafelgenoot wordt een ‘Fries en fruitig’ bereid, ook met ananas en appel plus verse munt.

Bediening

Tafelgenoot komt met kinderwagen binnen en moet een beetje manoeuvreren om de wagen een plekje te geven uit het wandelpad. De bediening is daarbij behulpzaam: ze denken mee over de beste plek om te zitten en willen ook wel wat tafels verschuiven. Niet nodig uiteindelijk, maar wel aardig. Voor de rest doen de vrolijke mannen wat je van ze mag verwachten: vriendelijk groeten en gedag zeggen, tijdig onze bestelling opnemen en informeren hoe het smaakt.

Kans op een tweede bezoek

Het zit gezellig bij Barrevoets, de broodjes smaakten prima en je hebt hier ook nog ruime keus aan koffie en frisdrank. Genoeg reden om nog eens aan te schuiven.

 

praktische info

Kleine Kerkstraat 41
www.barrevoetsleeuwarden.com
Prijs lunchgerechten: €5,25 – €10,95