Samengevat
6.8Eindcijfer
Sfeer7.5
Eten7
Bediening6
Prijs-kwaliteit6.5

Omdat we heus ook geïnteresseerd zijn in andere vormen van cultuur dan alleen de eetcultuur, brengen we een bezoekje aan het Fries Museum. En tja, dan kun je natuurlijk net zo goed je interesses verenigen en de lunch gebruiken in het museumcafé Thús.

Sfeer

Café Thús gaat schuil achter de hoge glazen pui van het museum aan de Zaailand-zijde. Zelfs op een druilerige dag als deze stroomt het licht naar binnen en dat zorgt voor een ruimtelijk effect, nog eens versterkt doordat een deel van het café een twee verdiepingen hoog plafond heeft. De minimalistische aankleding is daar op aangepast: er hangen enorme meccano-achtige kroonluchters en aan de muur een gigantisch vrouwenportret in pixels. Het houten meubilair is uitgezocht op een verblijf van maximaal een uurtje.

Eten

We zijn hier voor de Mata Hari-tentoonstelling en het Fries Museum heeft daar meteen een paar menu-items aan opgehangen. Een Mata Hari-gebakje, een clubsandwich en een broodje zalm. Afgezien van het gerecht met zalm, dat naar het schijnt op de menukaart van het huwelijksdiner van Margaretha Zelle stond, zijn de links met de spionne een tikje gezocht. Het gebakje heet ‘De verboden verleiding’ en is ‘licht met een frisse vulling’. De clubsandwich is ‘een Franse klassieker tijdens de spionagetijd van Mata Hari’. Tja, da’s wel een beetje makkelijk. Toch laten we ons er door verleiden: ik bestel de clubsandwich, tafelgenoot de zalm. Zij drinkt er een kop koffie bij – geserveerd met het lepeltje in de beker, constateert ze hoofdschuddend – ik ga voor een appel-cranberrysap. Het sapje van de dag, volgens de bediening en dan verwacht je iets versgepersts, maar dit zou zomaar uit een flesje kunnen komen.

Het broodje zalm doet zijn naam eer aan: twee stevige sneden bruinbrood met dikke plakken gerookte zalm erop, plus komkommer, wat sla en hollandaisesaus. Tafelgenoot smult, maar vindt 9,25 euro best aan de prijs. ,,Ze zijn royaal met de zalm, maar verder is het een vrij simpel broodje.”

Diezelfde bedenking heb ik bij de clubsandwich, die 9,75 euro kost. Op zich geen rare prijs voor zo’n gerecht, maar hij bestaat vooral uit dikke plakken witbrood. Er zitten een paar dunne plakjes kipvleeswaren tussen en een beetje uitgebakken ontbijtspek, maar te weinig om voor veel smaak te zorgen. Dan houd je witbrood, sla, tomaat en gekookt ei over en dat is een vrij saaie bedoening. Wel leuk: er zitten aardappelchips bij, zoals het hoort.

Bediening

Van de bediening op deze niet overdreven drukke donderdagmiddag zijn we niet echt onder de indruk. De vieze kopjes van onze voorgangers blijven de hele lunch op tafel staan en onze serveerster weet niet uit haar hoofd wat het sapje van de dag is. Vriendelijk zijn de dames wel, maar een beetje extra training is niet weg.

Kans op een tweede bezoek

Een paar jaar geleden, toen het Fries Museum nog niet zo lang open was, schoof ik hier eens aan voor een diner waar tafelgenoot en ik behoorlijk over te spreken waren. Het diner is inmiddels geschrapt – je kunt er nog wel een daghap krijgen – en de lunch is een minder memorabele ervaring. Toch willen we Café Thús best nog eens een kans geven: het is tenslotte een makkelijke plek voor een hapje als je het museum bezoekt.

 

praktische info

Wilhelminaplein 92
cafe-thus.nl
Prijs lunchgerechten €4,95 – €13,75