Samengevat
8.6Eindcijfer
Sfeer9.5
Eten8
Bediening9
Prijs-kwaliteit8

De façade van hotel Post-Plaza is nogal indrukwekkend, dus als toevallige passant durf je hier misschien niet zomaar naar binnen te stappen. Toch doen: het grand café is voor iedereen.

Sfeer

De grote verbouwing die Post-Plaza twee jaar geleden onderging heeft geweldig uitgepakt. In de ruimte die voorheen vooral voor evenementen werd gebruikt en dus aan het oog van de meeste bezoekers voorbijging, zit nu het grand café. En ‘grand’ is hier echt het juiste woord: het sierlijke hoge plafond met houten spanten rust op rijen zuilen en daartussen is de vierkante bar het middelpunt van de bedrijvigheid. De meeste zitplaatsen zijn in de naastgelegen galerijen, waar het plafond lager is – verstandig met het oog op de akoestiek, vermoeden we. Dit is het voormalige hoofdpostkantoor en dat zie je terug op allerlei plekken: van de foto’s aan de muur en de vormgeving van de menukaart tot de wasbakken in de wc’s, waar een postzegel in verwerkt is. En over de wc’s gesproken: zelfs die zijn stijlvol en passen helemaal bij het gebouw. Dat is nog eens oog voor detail.  

Eten

Post-Plaza maakt geen onderscheid tussen de lunch- en dinerkaart, dus zijn de opties uitgebreid. Het duurt even voor we alles bestudeerd hebben. Op het menu staan boterhammen, soep en salade, maar ook flammkuchen, een reeks koude gerechten – oesters, gravad lax, een hartige tarte tatin – en warme vlees- en visgerechten en pasta’s. Handig voor wie zijn warme maaltijd liefst ‘s middags nuttigt, maar wij houden het uiteindelijk toch bij iets lichters.

De salade met bleu de Wolvega van tafelgenoot is simpel, maar goed: gemengde sla met flinke stukken blauwschimmelkaas – de Friese versie is wat milder dan veel van zijn buitenlandse soortgenoten – walnoten, peer, tomaatjes en een balsamicodressing. Het is alleen geen heel groot bord, dus het mandje verse, warme broodjes met een kommetje boter dat ze erbij krijgt is een welkome aanvulling.

Ik hoopte de boterham met aubergine-‘filet americain’ te proberen, maar dat blijkt niet mogelijk: de aubergine is niet geleverd vandaag. Tja, dat kan natuurlijk gebeuren met verse producten. Dan maar de luxe hot dog. Ook geen straf: hier geen laffe knakworst, maar een goed gekruide rundersaucijs met pulled chicken, ingemaakte courgette en krokante uitjes op een zacht broodje met barbecuesaus. Hij wordt geserveerd in een mandje, net als in Amerikaanse diners. Het enige minpunt: hij is veel te snel op.

Bediening

Zodra we binnenkomen worden we aan alle kanten begroet: door de portier – we gaan per ongeluk bij de hotelingang naar binnen – de toevallig langslopende serveerster, de mensen achter de bar. Kijk, zo voel je je echt welkom. Die goede indruk blijft: we worden vriendelijk geholpen door de gastheer in wiens ‘hoek’ wij zitten en je kunt aan alles merken dat de bediening goed is opgeleid: lege glazen verdwijnen snel, volle glazen worden rechts neergezet en  alles gaat net even zorgvuldiger dan we gewend zijn. Studenten van de hotelschool, gokken we zo, en anders oud-studenten.

Kans op een tweede bezoek

Daar hoeft geen onduidelijkheid over te bestaan: we komen graag nog vaker bij Post-Plaza. De prijzen van onze lunch liggen, in verhouding tot de portie-omvang, iets hoger dan elders: de salade kost 14,50 euro, de hot dog 9,50 euro. Maar daar krijg je dan wel een toplocatie en uitstekende bediening voor terug en dat mag ook wel wat kosten.

PRAKTISCHE INFO

Tweebaksmarkt 25-27
www.post-plaza.nl
Prijs lunch €5,50 – €14,50