Samengevat
7Eindcijfer
Sfeer7.5
Eten7
Bediening6.5
Prijs-kwaliteit7

La Place is terug in Leeuwarden. Aan het concept is niet veel veranderd, maar omdat we de broodjes roomkaas stiekem wel een beetje gemist hebben, gaan we toch even een kijkje nemen. Al is het alleen maar omdat er binnen 220 mensen kunnen zitten en buiten nog eens 80: dat zijn toch indrukwekkende aantallen.

Sfeer

La Place zit naast de rechtbank op het Zaailand en je hebt vanaf het terras een mooi uitzicht op het Fries Museum en de rest van het plein. Binnen is de zaak verrassend groot en licht. De glazen overkapping zorgt voor een lichte en daardoor prettige ruimte. De rest van de inrichting met hout en zwart doet vertrouwd aan. De grote blikken met olijfolie en tomatenpulp die her en der in kasten staan, zie je momenteel in zoveel restaurants dat het bijna alweer ouderwets en afgezaagd aandoet.

Eten

Er is, los van de locatie van het restaurant, niet heel erg veel veranderd aan La Place. Je kunt nog steeds een pizza laten bakken, zelf je salade samenstellen en kiezen uit verschillende smoothies en diverse varianten koffie en thee. Sommige producten zijn biologisch of komen uit de regio en het aanbod varieert deels per seizoen.

Dat betekent ook dat eten bij La Place niet heel erg verrassend is. Dat is niet per se erg: zoals gehoopt staat het broodje kruidenroomkaas gewoon nog op de kaart. Wel kun je nu uit meer soorten brood kiezen. Ik neem een donkerbruin pistoletje, vers en knapperig, dat zeer ruim besmeerd is. Het recept voor de roomkaas – dat je overigens gewoon op de website van La Place kunt vinden – is na al die jaren gelukkig onveranderd. Het geheim zit ‘m in de toegevoegde crème fraîche, lezen we. Het is zo’n broodje waar je af en toe echt zin in kunt hebben: lekker romig, maar dankzij de bieslook en sla toch ook fris.

Het broodje van de ene tafelgenoot had nog wel iets knapperiger gekund: wie weet lag het er toch iets te lang. De gekruide kip die er op ligt is echter wel goed op smaak. De andere tafelgenoot heeft bij de saladebar zelf een salade samengesteld. Gegrilde courgette, gebakken aardappeltjes met sesamzaadjes, geroosterde paprika en aangemaakte salade met tomaat en feta: er is keus genoeg. Het is handig dat je uit verschillende maten kommetjes kunt kiezen. Op de ietwat verlepte bladsla na, is alles vers.

We drinken er smoothies bij. Die zijn duidelijk niet zo lang geleden gemaakt en dat ziet er wel zo fris uit. De latte macchiato die we vervolgens nog ophalen, is niet heel erg heet. Dat kan ook komen doordat de vrouw die de koffie klaar moet maken, ook achter de kassa zit. Daardoor duurt het allemaal wat lang. De cappuccino is wel prima op temperatuur en heeft een stevige schuimlaag. De keuze in thee is niet bijzonder ruim, maar wel voldoende.

Bediening

Het is buiten op het terras zelfs op een maandagmiddag behoorlijk druk bij La Place. Zo druk dat mensen hun dienbladen met vieze borden niet kwijt kunnen en ze dus maar op de tafels laten staan. Dat zorgt voor lichte irritatie. Er loopt niemand van het personeel rond om de tafels even af te ruimen en met een doekje af te nemen. En dan duurt het ook nog lang voor de rekken voor de gebruikte dienbladen weer leeg zijn. Dat moet toch sneller kunnen.

Qua logistiek valt er sowieso nog wat te winnen. De koffie wordt gemaakt door de persoon die ook achter de kassa zit en daardoor moet je lang wachten. Wanneer het hier echt vol zit met 300 mensen is het ongetwijfeld nog veel drukker bij de kassa. Iemand met overzicht, een aanspreekpunt voor vragen, zou een handige aanvulling op het huidige personeel zijn.

Kans op een tweede bezoek

Je weet precies wat je kunt verwachten als je naar La Place gaat. Het eten is vers en genoeg, maar de smaken zijn weinig uitgesproken en het is niet heel erg goedkoop. Voor een snelle lunch of een snelle avondhap blijft La Place desondanks een geschikt concept.

 

praktische info

Zaailand 100
www.laplace.com