Samengevat
8.8Eindcijfer
Sfeer9.5
Eten9
Bediening8
Prijs-kwaliteit8.5

We hadden kort voor de opening al een kijkje bij Proefverlof genomen en Willem Schaafsma uitgehoord over zijn kookfilosofie. Klonk veelbelovend, maar is het eten in de praktijk ook een succes? We schoven aan voor de lunch.

Sfeer

Zelfs zonder allerlei ingrepen was de Blokhuispoort al een enorm sfeervolle plek om te lunchen of borrelen, getuige het succes van De Bak. Maar dat het nog beter kan mét de nodige ingrepen, bewijst Proefverlof. De achterkant van de voormalige gevangenis werd deels opengebroken zodat licht het restaurant binnen kan stromen, er kwam een fraai terras aan het water en ook binnen werd de ruimte liefdevol verbouwd. Een stoere basis met een betonnen vloer, gietijzeren pilaren, authentieke traliedeuren en zwarte schrootjeslambrisering, aangekleed met chique zwartmarmeren tafels, comfortabele donkergrijze stoeltjes en als eyecatchers de met koper beklede keuken en bar. Hier brengen we graag een poosje door. En wij niet alleen: we spotten op deze doordeweekse ochtend hippe studenten, zakenlui en nette oudere dames gemoedelijk zij aan zij.

Eten

De lunchkaart is behoorlijk gevarieerd. Je kunt een simpele tosti, een uitsmijter of gehaktbal op brood bestellen, soep, een burger of broodje, maar ook een uitgebreide twee- of driegangenverrassingslunch. Voor die optie moet je wel de buidel trekken: 19,50 euro voor een voor- en hoofdgerecht, 25 als je er nog een nagerecht bij wilt. Interessant, vinden we, zoiets hadden we in Leeuwarden nog niet. Maar we vragen ons ook af of daar geen reden voor is: uitgebreide lunches zijn toch niet echt een Nederlands fenomeen. Wij besluiten in elk geval tot een simpel broodje, want we hebben nog meer plannen vandaag.

‘Simpel’ is trouwens niet helemaal het goede woord, ontdekken we al snel. Tafelgenoot heeft de sandwich met zalm, komkommer en zure room besteld en dat blijkt voor 10 euro een flinke hap: je komt er de middag makkelijk op door. De sneetjes volkorenbrood zijn stevig genoeg om de dikke laag beleg aan te kunnen en als bonus liggen er nog wat chips naast. Het zijn flinke exemplaren, wat ons doet vermoeden dat ze die hier in eigen keuken gemaakt hebben. In dat geval willen we de chef voorstellen om ze in een zakje te stoppen en te verkopen, want ze zijn erg lekker.

Het broodje pulled beef (8,50 euro) is ook een aanrader. Heerlijk zachtgestoofd draadjesvlees met barbecuesaus en reepjes rode biet op een kraakvers speltpistoletje, bestrooid met bosui en wat knapperige gebakken uitjes. Het vlees komt van een melkkoe, informeert de menukaart ons, en is dus duurzamer dan regulier rundvlees. Dat past bij de kop-tot-staart-filosofie van eigenaar Willem Schaafsma.

Aan spannende sapjes doet Proefverlof niet en we vinden het nog wat vroeg voor wijn, dus drinken we er gewoon koffie en thee bij. Wat opvalt: met 2 euro per glas zit Proefverlof aan de goedkopere kant van het horeca-spectrum.

Bediening

Bij binnenkomst staan we even te twijfelen: mogen we gewoon ergens gaan zitten? Er komt niemand naar ons toe, dus doen we dat maar gewoon. Wanneer tafelgenoot zich daarna even elders vervoegt en ik om me heen zit te kijken, laat een van de jonge vrouwen in de bediening weten dat ze me wel degelijk gezien heeft. Ze komt de kaart brengen als tafelgenoot terug is, zegt ze. Dat is netjes. We kunnen merken dat een deel van de bediening nog wat onervaren is, maar aan vriendelijkheid geen gebrek. We hoeven niet lang te wachten op onze bestelling, er wordt goed gelet op lege glazen en wanneer we vertrekken krijgen we een hartelijke afscheidsgroet.

Kans op een tweede bezoek

Ik kom zeker nog vaker bij Proefverlof. Omdat ik het diner nog wil uitproberen, maar ook voor de lunch, een borrel op het terras of gewoon een kop thee: dit is zo’n zaak die zich leent voor elk gezelschap en elk moment van de dag.

 

praktische info

Blokhuisplein 40
www.proefverlof.frl
Prijs lunchgerechten €5 – €12,50