Samengevat
7.5Eindcijfer
Sfeer8
Eten7.5
Bediening7
Prijs-kwaliteit7.5

Turks specialiteitenrestaurant Bosporus verhuisde vorig jaar van de Kelders naar een A-locatie op de Nieuwestad. Is het eten er ook een toprating waard? We brachten een bezoek.

Sfeer

Hoe het interieur er uitzag toen Bosporus nog aan de Kelders huisde weten we niet meer voor de geest te halen, maar nu is het een ruim opgezette, moderne zaak met Ottomaanse stijlelementen. De bar is beplakt met stervormige turquoise tegels die ook terugkomen in een aantal blinde boogramen op de bakstenen muur. De duozitjes langs de wand zijn gescheiden door Arabische trellis. Maar het blijven subtiele verwijzingen, want de rest van de zaak is modern met veel blank hout en comfortabele kuipstoeltjes. We vinden het overdekte voorportaal, waar ook een aantal tafeltjes staan, een slim gebruik van de ruimte: op zo’n plek kun je veel vaker zitten dan op een terras.

Eten

,,Het zal wel een uitgebreide kaart zijn”, verwacht tafelgenoot voor ze het menu openslaat. Maar nee, dit is een modern Turks restaurant. Geen ellenlange lijsten met opties, maar gewoon een beschaafd rijtje. Te veel keuze in een restaurant is zelden een goed teken, leerde ik van de experts aan de hotelschool van Stenden: dan moet je te veel ingrediënten op voorraad houden en dat gaat ten koste van versheid en prijs-kwaliteitverhouding.

Iets minder modern: de presentatie van de voorgerechten. De borden zijn opgemaakt met plakjes wortel en komkommer die in een siervorm zijn gesneden. Dat was in de jaren negentig helemaal de rigeur, maar nu hoef je daar in de gastronomie niet meer mee aan te komen. De rolletjes goudbruin krokant filodeeg gevuld met feta en spinazie – sigara böregi – kunnen de goedkeuring van tafelgenoot gelukkig wel wegdragen. De spinazie heeft een ondergeschikte rol in de vulling, maar de feta is van het goeie soort dat zich niet laat overweldigen door een gefrituurd omhulsel.

Ik heb een lauwwarm taartje van geroosterde aubergine, paprika en tomaat besteld. Die benaming dekt de lading niet echt: het is een grove puree die in een hamburgervorm op mijn bord ligt, een TARtaartje dus eigenlijk meer. Erbij krijg ik een mandje brood om het mee op te lepelen. De puree is goed op smaak gebracht en net grof genoeg om niet voor babyvoeding door te gaan, maar ik had toch op een voorgerecht met iets meer bite gehoopt.

Voor tafelgenoot komen er als volgende gang twee kebabspiezen van lams- en kalfsgehakt op tafel Ze zijn traditioneel Turks gekruid en stevig gekneed, wat al gauw een tikje droog kan uitvallen zo zonder saus erbij. Gelukkig zit er bij de bijgerechten een kommetje knoflooksaus. Verder krijgen we een schaaltje gebakken aardappels uit de oven, sla en licht gekruide rode ‘tarwerijst’, oftewel bulgur met wat tomatenpuree en paprikapoeder. Een en ander laat ik grotendeels aan tafelgenoot, want mijn bostan kebabi is een maaltijd op zich: deeg gevuld met kip, champignons, ui en paprika gegratineerd met kaas. Een fijne combinatie, zeker in de winter. Ik eet mijn bord niet helemaal leeg – er moet ruimte blijven voor het dessert – maar dat vergt discipline.

Omdat de voorgaande gangen nogal vullend waren, besluiten we het nagerecht te delen. De traditionele Turkse zoetigheden zijn vaak ook nogal heftig, is onze ervaring. We kiezen voor kunefe en dat blijkt een verstandige zet: het is engelenhaar van dunne sliertjes filodeeg met een soort mozzarella en een zoete suikersiroop. Warm, met een koud bolletje vanilleijs erbij als contrast: daar hadden we misschien zelfs ieder wel een hele portie van gelust.

Bediening

We struikelen bij het bestellen over de uitspraak van gerechten op de menukaart, maar de blonde meiden in de bediening kunnen ons ook niet vertellen hoe je die woorden nou eigenlijk uitspreekt. Gemiste kans in de opleiding door het restaurantmanagement, vinden we. Verder zijn de dames vriendelijk en doen ze wat er van ze verwacht mag worden, al voelt het allemaal wat plichtmatig aan.

Kans op een tweede bezoek

Het nieuwe onderkomen van Bosporus straalt uit dat je hier bij een hip en modern restaurant bent, maar die verwachting wordt niet helemaal waargemaakt. Dat komt deels doordat de gerechten traditioneel zijn – daartegen geen bezwaar – maar de presentatie ervan is iets teveel van de oude stempel en de bediening maakt ook geen beklijvende indruk op ons. Een beetje meer aandacht voor die punten en Bosporus kan zo maar een zaak worden waar we graag terugkeren.

 

praktische info

Nieuwestad 77
restaurantbosporus.nl
Prijs driegangenmenu €27,40 – €43,45