Samengevat
7.8Eindcijfer
Sfeer8
Eten8
Bediening7.5
Prijs-kwaliteit7.5

Van de naam ‘Broodje Bewust’ krijgen we visioenen van met Linera en sandwichspread besmeerde bruine boterhammen. De praktijk is gelukkig heel anders.

Sfeer

Het is mooi weer, dus wij zoeken een plekje op het terras. En dat is een prima plek om te wezen: smalle, hoge plantenbakken met kruiden bakenen het terras af, waardoor je mooi beschut zit terwijl je toch kunt gluren naar wie er allemaal langs wandelen en fietsen. We nemen plaats op de lange houten bank met kussens die tegen de gevel is geplaatst, precies in de schaduw. Bij Broodje Bewust kun je je lunch ook afhalen en dat is terug te zien aan het interieur, waar de hongerige klanten zich kunnen verdringen voor een lange toonbank. De inrichting is eigentijds, maar vrij neutraal: grijze vloer en wanden, blondhouten tafels met kunststof kuipstoeltjes in zwart, wit en grijs.

Eten

Wat er bij Broodje Bewust op je bord komt is grotendeels biologisch en lokaal geproduceerd, valt op de website te lezen. Mooi hoor, maar over de claim dat je hier uitsluitend eten en drinken ,,van natuurlijke afkomst” zonder e-nummers krijgt trekken we onze wenkbrauwen op: de meeste e-nummers zijn gewoon stoffen die van nature in voedsel zitten, dus dat slaat nergens op. Het is jammer dat de zaak op deze manier meedoet aan de bangmakerij over e-nummers en ander ‘onnatuurlijk’ voedsel, terwijl daar geen enkele wetenschappelijke basis voor is.

Los daarvan: ze cateren hier voor ongeveer ieder dieet en dat is goed nieuws voor de veganisten, suikervrijen, glutenvrijen, lactosevrijen en paleo-aanhangers. Er staat zelfs een aparte sectie ‘veganistisch’ op de kaart en dat hebben we nog niet vaak gezien. Sowieso vinden we het een leuke menukaart, met veel soorten beleg die net even wat anders zijn: turfgerookte carpaccio in plaats van gewone, Tynjetaler kaas en vegan ‘kipsaté’.

Je kunt hier ook soep en salade krijgen, maar wij besluiten allebei tot een broodje. Voor tafelgenoot met huisgemaakte tonijnsalade, voor mij met Bleu de Wolvega. We kunnen kiezen uit verschillende soorten brood en gaan allebei voor de speltbol met maanzaad en sesamzaad. Een goede keus, blijkt, want het is een smaakvol broodje met stevige, knapperige korst. Over het beleg zijn we ook te spreken: de blauwaderkaas, een vrij milde soort, gaat mooi samen met de zoete vijgencompote en de walnoten. De tonijnsalade is gemaakt met rode ui en augurk, wat voor een fris element zorgt. ,,Dit is niet van die laffe blikprak”, oordeelt tafelgenoot opgetogen.

We drinken er een vers sapje bij met komkommer, munt, limoen en appelsap. Dat valt wat ons betreft nog net aan de goede kant van zuur uit, lekker met warm weer.

Bediening

We krijgen voldoende aandacht van de vriendelijke bediening en onze bestelling komt vlot: we hebben niets te klagen.

Kans op een tweede bezoek

Fijne broodjes, prima bediening en een leuke locatie: wij willen hier best nog eens terugkomen.

 

PRAKTISCHE INFO

Groentemarkt 1-3
www.broodje-bewust.nl
Prijs lunch: broodjes €5 – €8