Samengevat
6.1Eindcijfer
Sfeer7.5
Eten6.3
Bediening4.5
Prijs-kwaliteit6

Het terras van Onder de Kelders is een daalders plekje om te zitten. En ook om te eten hadden we het geen slechte plek gevonden, als er maar niet zo’n crimineel slechte bavarois op tafel was gekomen…

Sfeer

Zeker met mooi weer, zoals tijdens ons bezoek, is Onder de Kelders een aantrekkelijke locatie. Vanaf het terras op de oude kade vlak boven de gracht zie je de bootjes langsvaren en vallen de suppende scholieren voor je neus in het water. Gratis vermaak! Daal het steile trapje af naar wat vroeger de kelders van de bovengelegen panden waren en het is een beetje alsof je je in een schip bevindt, door de smalle, langgerekte vorm van de ruimte en het houten balkenplafond. Het interieur is verder vrij generiek, met de donkerbruin gebeitste tafels die je veel in eetcafés ziet, maar in dit geval levert het wel een knus geheel op.

Eten

De keuken serveert vooral typische eetcafé-gerechten: saté, spareribs, zalm en steak. Niet het meest spannende eten, maar als het goed klaargemaakt wordt wel een bevredigend no-nonsense maal. We beginnen met een kom heerlijk pittige, romige broccoli-kerriesoep met gerookte kip een broodplankje met tapenade, kruidenboter en aioli. De tapenade is prima, de kruidenboter ook, maar de aioli is geschift. Ik vraag me eerst af wat het is: hebben ze ons een kommetje gesmolten boter geleverd? Maar nee, we proeven de knoflook. We roepen de serveerster erbij. ,,Dat komt door de warmte”, verklaart ze. Wij trekken onze wenkbrauwen op: dat zal best, maar dat dien je zo toch niet op?

Tafelgenoot zet de maaltijd voort met de vegetarische pasta pesto. Dat is een flink bord vol met tagliatelle, paprika, champignons, courgette, haricots verts en gemengde noten: ingrediënten die het naar hun zin hebben samen op een bord. Voor mij komt de saté van de haas op tafel. Nou slaat het woord saté natuurlijk op geroosterd vlees aan een stokje en dit zijn varkenshaasmedaillons, maar vooruit. Het vlees is mals, de pindasaus smaakt vertrouwd en het bord is leuk opgemaakt met gegrilde groenten, een vrolijke streep van rode en gele paprikasaus en wat kroepoek. Erbij krijgen we nog een schaal dikke frieten met mayo en een kom sla met rauwkost en een vinaigrette.

Wegens een volle maag slaat tafelgenoot het nagerecht af. Ik besluit om diezelfde reden het wentelteefje van Fries suikerbrood links te laten liggen ten gunste van de vermoedelijk wat lichtere pistachebavarois met appelsorbetijs. Een grote vergissing. Ik neem een eerste hap van de bavarois en mijn gezicht vertrekt: hier zit een hele rare smaak aan, die moeilijk thuis te brengen is. Het is net alsof de kok er een scheut afwasmiddel in heeft gegoten. Ik geef tafelgenoot een hapje, om te kijken of het aan mij ligt: ,,Gatver, waarom laat je me dit proeven”, zegt ze ontdaan. ,,Dit is echt niet goed.” De nasmaak blijft lang hangen, een haastige hap van het sorbetijs en een slok bier ten spijt.

Ik wenk de serveerster en vertel dat de bavarois niet te eten is. ,,Oh ja, daar hebben al vaker mensen over geklaagd”, reageert ze. ,,Maar de kok vindt dat ze niet moeten zeuren.” Juist. Na wat vijven en zessen mag ik een ander nagerecht bestellen, dat wordt dan toch het wentelteefje. Knapperig van buiten en zacht van binnen, overgoten met een siroop van Licor 43 en geserveerd met vanilleijs en slagroom. Dat troostvoedsel had ik wel even nodig na die onaangename verrassing.

Bediening

Het personeel bij Onder de Kelders heeft nog heel wat te leren. Als een gast klaagt over een gerecht, vertel je haar niet dat de kok haar een zeurkous vindt. En als er meerdere gasten klagen, is het wellicht een goed idee het gerecht van de kaart te halen. Nu is de hele gang van zaken bedroevend: de serveerster vraagt aan mij wat ik wil, in plaats van zelf met een voorstel te komen en als ik aangeef graag een andere dessert te willen, gaat ze dat eerst bespreken in de keuken. Bij terugkomst vertelt ze dat dit gerecht eigenlijk niet meer verkocht mocht worden. Maar waarom is het dan wel voorbereid? Bavarois maak je niet in vijf minuten op bestelling, dus dat is een ongeloofwaardig excuus. Los van deze kwestie maakt de – goedgehumeurde, dat wel – bediening ook al geen optimale indruk: we moeten telkens zelf de aandacht trekken als we willen bestellen.

Kans op een tweede bezoek

Onder de Kelders heeft een leuk terras, zo aan het water. Maar als ik er weer heen zou gaan, dan uitsluitend om te borrelen: ik lever mijn smaakpapillen liever niet nog eens over aan een kok die vindt dat zijn gasten niet moeten zeuren over een crimineel slechte bavarois.

 

PRAKTISCHE INFO

Bierkade 1, Leeuwarden
www.onderdekelders.nl
Prijs driegangenmenu €29 – €42