Samengevat
8.9Eindcijfer
Sfeer8.5
Eten9
Bediening9
Prijs-kwaliteit9

De eigenaren van restaurant By Ús besloten het roer om te gooien, verkochten de zaak en begonnen aan de Druifstreek opnieuw met een laagdrempeliger concept: Sjoddy. Hoe heeft dat uitgepakt?

Sfeer

Wegens zonnig weer brengen we de avond door op het terras van Sjoddy – kort voor ‘sjoch dy’ oftewel ‘see you’, voor de internationaal georiënteerden. Het zit prima aan de Druifstreek, zo onder de bomen in gemakkelijke rotanstoelen aan tafeltjes die van oude meerpalen zijn gemaakt. Binnen ziet het er ook gezellig uit, noteren we wanneer we de rekening gaan betalen. Stoer, maar toch gemoedelijk, met veel robuust hout, gemakkelijke stoeltjes met limegroene stof en een open keuken. Blikvanger is de hoek naast de ingang, waar een smal barretje voor het raam is geplaatst: de muur is beplakt met borden, bestek en ander keukengerei en daarna in zijn geheel geel geverfd.

Eten

We kunnen kiezen uit het reguliere menu of een kant-en-klare verzameling lekkers bestellen. Denk borrelplank, maar dan uitgebreider. Leuk als je op het terras zit, zeker in combinatie met de uitgebreide wijnkaart. Maar we gaan deze keer toch voor traditioneel voor, hoofd en na. Van de kaart worden we blij: we zien gerechten staan die je bij de betere restaurants verwacht, maar dan tegen eetcaféprijzen.

Tafelgenoot gaat van start met huisgemaakte toast belegd met dungesneden tonijn – nog vrijwel rauw en dus erg mals – plus sjalotten-balsamicocompote, koriander, komkommer en wat gemengde sla. Een kunstwerkje om te zien en proeven. Ook mijn voorgerecht wordt geserveerd op toast: een fijngesneden eiersalade met aardse truffel plus groene asperges en burrata, een verse Italiaanse kaas gemaakt van mozzarella en room. Ook dit is een mooi bord, maar ik had in verhouding liever wat minder burrata gehad, want ondanks zijn milde smaak overheerst die nu te veel.

De spare ribs van Sjoddy, die uit een Big Green Egg komen, zijn een aanrader, weet tafelgenoot. Maar we vinden het allebei wat veel vlees voor het hoofdgerecht, dus vragen we of we ze in kleiner formaat als tussengerechtje kunnen krijgen. Dat blijkt geen probleem: we krijgen samen een kom perfect geroosterd ribbenvlees, reeds ontdaan van hun botjes, met een geweldige zoete barbecuemarinade, gerookt buikspek en een geinige garnering: een soort Nibbit van gepofte aardappel.

Tafelgenoot zet het maal voort met een mals stukje lam met een klein randje vet voor de smaak, ook uit de Big Green Egg en dus voorzien van een subtiele rooksmaak. Met witte asperges, pesto van daslook en een zoethoutjus erbij vormt het een fijn zomers gerecht. Voor mij komt er zwarte tagliatelle op tafel met portobello, kleingesneden pompoen, pittige Indische kers en soubise, een romige uiensaus. Pasta kan lastig aantrekkelijk te presenteren zijn, maar daar is chef-kok Douwe met vlag en wimpel in geslaagd: de groene kruiden en oranje pompoen steken fel af tegen de zwarte pasta, en de room en uiencompote die samen de saus vormen zijn er apart bovenop gedrapeerd.

Zelfs de bijgerechten zijn leuk: halfrond gesneden aardappelschijfjes als ware het Pringles – Douwe heeft blijkbaar rondgekeken in het snackschap van de supermarkt – en een salade met croutons en blokjes pompoen.

Als dessert raadt gastvrouw Ypie met klem de hazelnootspeculaaskoek aan en we kunnen haar geen ongelijk geven: het is een kruidig en decadent nagerecht met suikerbroodijs en intens zoet-romige wittechocolademousse. Tafelgenoot krijgt komkommersorbetijs, felgroen en heerlijk fris, met een ragfijn ‘vogelnestje’ van suikerdraden waarin een chocolade-ei rust. Een leuk gerecht, met als minpuntje dat de vanillebavarois waar het nestje op rust wat te weinig pit heeft als tegenwicht voor het komkommersorbetijs.

We drinken gedurende de avond verschillende wijnen, waarvan de Libanese witte wijn met zijn smaak van tropisch fruit het noemen waard is: die kun je maar lastig krijgen in Nederland. De wijnkaart kan de goedkeuring van tafelgenoot, die vinoloog is, wegdragen. Hij is gevarieerd, oordeelt ze, en er staan veel soorten op die je per glas kunt bestellen.

Bediening

Douwe en Ypie van der Lei waren tot een paar maanden geleden de uitbaters van een van de beste restaurants van Leeuwarden, By Ús op de Kelders. Na acht jaar wilden ze wel eens wat anders, iets meer low key. Nu doet Ypie de bediening grotendeels zelf en Douwe komt regelmatig de keuken uit om bij zijn gasten te kijken. Het zorgt voor een fijn sfeertje: de kennis en passie straalt er bij allebei vanaf. De jonge hulp in de bediening is nog wat onervaren en mist productkennis, maar met zulke leermeesters moet dat toch goed komen, verwachten we.

Kans op een tweede bezoek

Tafelgenoot komt hier regelmatig en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Door de kaart beperkt te houden kan Sjoddy gerechten serveren waarvan de kwaliteit de prijs flink overstijgt. Je betaalt hier niet veel meer dan bij een willekeurig eetcafé in de stad, maar kok Douwe maakt alles zelf en dat betekent met zorg bereide, originele gerechten. Combineer dat met een fijne wijnkaart, een prettige ambiance en dito bediening en je hebt een aanwinst voor de stad.

 

PRAKTISCHE INFO

Druifstreek 55, Leeuwarden
www.sjoddy.nl
Prijs driegangenmenu €28,75 – €42,75