Samengevat
7.6Eindcijfer
Sfeer7.5
Eten7
Bediening8.5
Prijs-kwaliteit7.5

Na een flinke verbouwing heeft Tao aan de Stationsweg begin oktober zijn deuren weer geopend. Tao 2.0 wordt op de site aangekondigd met ‘nog meer gerechten’, ‘nog meer gasten’ en ‘nog meer gezelligheid!’ Op een woensdagavond in de kerstvakantie nemen we zelf maar eens de proef op de som.

Sfeer

Niet alleen Tao is verbouwd, ook het gebied rondom het station heeft een ingrijpende metamorfose ondergaan. Onderweg naar het restaurant bewonderen we natuurlijk even het prachtige beeld ‘Love’ van Plensa, terwijl het verkeer zichzelf met enige moeite probeert te regelen. Aan de buitenkant mist Tao nog wel de nodige uitstraling. Je moet weten dat het restaurant daar zit, want alleen boven de ingang om de hoek staat de naam van de zaak aangegeven. De Leeuwarders weten Tao echter prima te vinden, blijkt: binnen is het een drukte van belang.

Door de nieuwe inrichting is er nu plek voor 200 mensen. Dat betekent wel dat je behoorlijk dicht op elkaar zit: je kunt de gesprekken van de buren letterlijk volgen. Ook zijn de tafeltjes niet erg groot, wat lastig blijkt als er meerdere gerechten tegelijkertijd worden uitgeserveerd. De stijl van de zaak is sober, maar functioneel, met veel zwart en achter de bar wat rode lichten. Een visgraatvloer, bijzondere opengewerkte lampen en een kersenbloesemboompje zorgen voor enige frivoliteit. Wie in het midden van het restaurant zit, kan een blik in de deels open keuken werpen.

Eten

Tao werkt na zijn makeover nog steeds volgens het all you can eat-concept. Je mag vijf rondes lang elke keer vijf gerechtjes bestellen voor een vaste prijs. Voor sommige gerechten, zoals de sashimi en de desserts, moet je extra betalen.

We bestellen de eerste ronde voornamelijk sushi en edamame-boontjes. Dat doen we omdat we uit ervaring weten dat de warme gerechten vaak behoorlijk vullen. We kunnen kiezen uit meer dan veertig soorten sushi en daar zitten veel oude favorieten tussen. Door het nieuwe bestelsysteem, waarover verderop meer, krijgen we de eerste gerechten razendsnel geserveerd. De California maki en de crispy maki zijn wat slordig gerold en de mayonaise in de avocado maki maakt dat gerechtje behoorlijk machtig, maar de smaken zijn in orde. De edamame zijn voorzien van het kenmerkende snufje zeezout.

Bij de tweede ronde bestellen we ook sashimi maguro (tonijn). Hoewel het gerecht goed op temperatuur is, vinden we de vis toch erg vlak smaken. Jammer, want je betaalt er €4,50 extra voor en dat is natuurlijk een beste prijs voor één gerecht. Voor de variatie proberen we een temaki (een soort hoorntje), wat nigiri (de vis ligt mooi gesneden bovenop de rijst) en een gunkan (een soort bootje). De smaken exploderen niet in je mond, maar we zijn er toch behoorlijk over te spreken. Halverwege de tweede ronde zijn we al door de gari (gember) heen, dus daar bestellen we wat extra van. Gari is namelijk zeer geschikt om tussen de gerechtjes door de smaak in de mond te neutraliseren: de Japanse versie van het stokbrood. De portie wasabi is meer dan voldoende en het flesje sojasaus staat gewoon standaard op tafel.

In ronde drie wagen we ons ook aan wat warme gerechten: we bestellen onder meer yakitori (kipspiesjes) en beefrolletjes met asperges. De gerechten zijn goed warm en heel vers. De kip is lekker mals en de beefrolletjes hebben een beetje knapperig korstje: gewoon goed.

Tja, en dan is het tijd voor ronde vier. Maar hoewel we beste eters zijn, kunnen we echt niet meer: we moeten eigenlijk ook nog een toetje proberen. Veel keuze is er niet op de dessert- of eigenlijk ijskaart en je moet ook voor ieder nagerecht weer wat bijbetalen. We besluiten om een bolletje matcha-ijs met slagroom te bestellen en dit te delen. En frisse afsluiting met de typisch Japanse smaak van groene thee.

Bediening

De grootste vernieuwing bij Tao is de manier van bestellen: je geeft je wensen nu door via een tablet die op je tafeltje staat. De gastvrouwen leggen duidelijk en snel uit hoe het werkt en als je er even niet uitkomt, zijn ze altijd bereid je te helpen. Ook de drankjes kun je op deze manier bestellen en als je er extra ijs of een schijfje citroen in wilt, dan kun je dat gewoon aanklikken. Qua gastvrijheid en snelheid scoort Tao zeker punten: vragen worden snel beantwoord, de drankjes worden snel gebracht en lege bakjes worden in één moeite meegenomen. Iedereen werkt in een hoog tempo – we schatten dat er minstens tien man in de bediening staan – maar toch komt niemand gehaast over.

Kans op een tweede bezoek

Je krijgt bij Tao waar voor je geld: aan de vijf rondes heb je meer dan genoeg en het eten is niet hemelbestormend goed, maar wel gewoon prima. Iets meer verfijning zou de gerechten wel goed doen: bij sommige sushi was de mayonaise wel heel nadrukkelijk aanwezig. Met name de kwaliteit van de sashimi moet omhoog, want die hebben we echt wel eens lekkerder gehad. Verwacht dus geen exquise sushi of een intieme setting bij Tao, maar het is een prima plek om bijvoorbeeld met een groep uit eten te gaan.

praktische info

Stationsweg 6
taorestaurant.nl
Prijs: €22,80 op ma-wo en €24,80 op do-zo