Samengevat
7.3Eindcijfer
Sfeer7
Eten7
Bediening8
Prijs-kwaliteit7

Concurrentie in de horeca is voor de consument doorgaans een goede zaak: de ondernemers moeten flink hun best doen om eters te trekken. Yucatán is echter al jaren het enige restaurant in Leeuwarden dat zich specialiseert in taco’s, burrito’s en enchilada’s. Hoe heeft dat uitgepakt?

Sfeer

Het eerste dat ons opvalt: Yucatán is een stuk groter dan je zou denken als je het pand van buiten ziet. De smalle zaak loopt ver naar achteren door en maakt dan een bocht naar rechts, waar nog twee ‘kamertjes’ zijn. Stel je een willekeurig Mexicaans restaurant voor en je hebt de inrichting van Yucatán aardig in beeld: warmgele muren – geverfd alsof het een stuclaag is waar het baksteen her en der onderuit piept – versierd met sombrero’s, oude reclameborden en felgekleurde geweven dekens, een steenrode marmoleumvloer en simpele houten tafels en stoelen. Natuurlijk licht is er alleen voorin de zaak. Het zorgt alles bij elkaar voor een knus sfeertje, maar het is wel duidelijk dat aan dit interieur al de nodige jaren weinig veranderd is. De temperatuur wordt ook al gauw Mexicaans, maar gelukkig brengt de ventilator aan het plafond een beetje verlichting.

Eten

Bij de meeste Mexicaanse restaurants krijg je niet zozeer de authentieke Mexicaanse keuken te eten als wel Tex-Mex, de veramerikaniseerde versie. Bij Yucatán is dat niet anders. Op zich geen probleem, want dat is wat we hier in Nederland kennen en verwachten. Maar wie hoopt op authenticiteit moet nog even verder zoeken. Het bier is wel Mexicaans: tafelgenoot neemt een Dos Equis, de Mexicaanse variant van pils. Ik ga voor de witte huiswijn, herkomst onbekend.

De kaart is behoorlijk uitgebreid, al zijn het veel varianten op een thema. Taco’s, enchilada’s, burrito’s, quesadilla’s en tostada’s: het zijn allemaal gevulde tortilla’s. Daarnaast kunnen we kiezen voor een aantal gegrilde vleesgerechten, maar die slaan we dit keer over. Tafelgenoot en ik kiezen allebei voor de ‘platos combinados’, een vrije keus van twee gerechten uit de lijst taco’s, enchilada’s en quesadilla’s. Drie stuks kan ook, maar we nemen ook nog een voorgerecht en dan is twee wel voldoende, volgens onze serveerster.

We delen om te beginnen een mandje tortillachips met drie dips: quacamole, queso en een erg pittige tomatensaus. De queso, een warme saus van gesmolten kaas en roomkaas, is verslavend lekker. De guacamole beoordeelt tafelgenoot, connaisseur, ook als goed. Ze had er alleen graag iets meer kleingesneden tomaat in gezien dan het eenzame blokje dat we tegenkomen.

Het hoofdgerecht zal iedereen die wel eens Mexicaans gegeten heeft bekend voorkomen: een groot bord gevuld met de tortilla-variaties van onze keuze, plus rijst, zwarte bonen, gemengde sla en crème fraîche. Voor mij ligt er een quesadilla met ui, paprika, courgette en blauwe kaas en een enchilada met gekruide kip overgoten met een saus van groene paprika op het bord, voor tafelgenoot twee enchilada’s: de een ook weer met groenten en blauwe kaas, de ander met avocado en tomaat. Het is eenvoudig eten, maar het smaakt ons prima.

We sluiten af met een luchtige citroencheesecake voor tafelgenoot en churrito’s voor mij, gesuikerde gebakken tortillastrips met kaneelijs en slagroom. En ook hier geldt weer: het zijn simpele gerechten, zowel qua bereiding als presentatie, die gewoon lekker zijn.

Bediening

Wanneer we bij binnenkomst om een tafeltje voor twee vragen, blijkt dat mogelijk te zijn tot 19 uur: daarna is er een reservering. Het is blijkbaar nogal druk op deze doordeweekse dinsdagavond. Maar de eigenaar brengt het op een prettige manier, dus we voelen ons gewoon welkom. En omdat we vroeg zijn voorzien we geen problemen. Toch stellen we het op prijs dat de eigenaar even later naar ons toe komt om te melden dat hij een beetje geschoven heeft met de tafels, zodat we nog tot half acht kunnen blijven. Dat is gastheerschap. Ook over de bediening zijn we tevreden: we worden vlot geholpen, er komt regelmatig iemand informeren naar onze wensen en onze serveerster weet goed uit te leggen hoe groot de verschillende porties zijn.

Kans op een tweede bezoek

Het eten bij Yucatán springt er niet uit qua originaliteit of bereiding. Maar met vertrouwd comfort food is ook niets mis. Heb je daar zin in, dan is een bezoek aan dit restaurant een prima keus.

 

PRAKTISCHE INFO

Sint Jacobsstraat 18
www.yucatan.nl
Prijs hoofdgerechten €14,30 – €19,90