Wat vegetarisch eten betreft mag de horeca in Leeuwarden nog wel iets beter z’n best doen: op te veel menukaarten staat nog steeds maar één gerecht zonder vlees of vis. Wij zochten vijf restaurants voor je uit waar je als vegetariër wél goed terecht kunt.

Jamuna

In India zijn ze goed in vegetarisch koken: niet zo gek ook, want naar schatting is zo’n 40 procent van de bevolking om religieuze en culturele redenen vegetariër. Bij Jamuna heb je meer dan voldoende keus: op de kaart staan tien vegetarische gerechten. Neem bijvoorbeeld de paneer zhalferizi, een pittige curry met Indiase kaas. Liever verschillende smaken proberen? Er is ook een vegetarische thali, een soort rijsttafel met vijf verschillende curry’s en voor- en bijgerechten. Weerd 26-28

Sjoddy

Bij Sjoddy staat slechts één vegetarisch gerecht op het menu, maar dat willen we best vergeven: er staat namelijk ook maar één vleesgerecht en één visgerecht op. Beperkte keus dus, maar dit is wel het betere eten. Hier geen voorspelbare groentequiche of kaasfondue, maar originele culinaire hoogstandjes voor een prijs die niets hoger ligt dan bij een doorsnee eetcafé. Ook mooi meegenomen: de uitgebreide kaart met fijne wijnen en de uitstekende bediening. Druifstreek 55

Fellini

Fellini heeft niet alleen een fijn terras, maar ook een prima kaart met Italiaans geïnspireerde gerechten voor vegetariërs. Hier eet je bijvoorbeeld een tarte tatin met geitenkaas, oude kaas en bospaddenstoelen, een lasagne met gegrilde groenten, tortellini met spinazie of een pizza caprese. De locatie aan het Zaailand is ook handig: dichtbij het Fries Museum en Slieker, de Harmonie en Neushoorn, als je nog plannen hebt voor een uitje. Wilhelminaplein 20

Leeuwarden Lounge

Foto: Facebook Leeuwarden Lounge

De Arabische keuken kent veel vleesgerechten, maar bij Leeuwarden Lounge laten ze zien dat er minstens net zoveel hapjes zonder vlees of vis uit het Midden-Oosten vandaan komen. De mezze – tapas op z’n Arabisch – komen onder meer uit Afghanistan, het land waar de eigenaren hun wortels hebben, maar er zitten ook Turkse gerechtjes tussen. De korma zardak, geraspte wortel in een zoet-pikante tomatensaus, is een aanrader. Verder kun je onder meer smullen van bladerdeeg gevuld met feta en spinazie, ‘tortellini’ met prei, gekarameliseerde pompoen en een stoofpotje van aubergine. Korfmakersstraat 13

By Ús

Wil je op een iets hoger niveau dineren, dan boek je een tafeltje bij restaurant By Ús. Hier serveren ze een vast verrassingsmenu, waarbij je kunt kiezen of je drie, vier of vijf gangen wilt. Vegetariërs – wel even aangeven bij de reservering – krijgen een aangepaste versie van de gerechten die zeker niet onderdoet voor die met vlees en vis. Tip: met deze aanbieding betaal je tot eind september maar 38,50 euro voor vijf gangen in plaats van 55 euro. Over de Kelders 24