Uit eten gaan is leuk, maar kan ook behoorlijk in de papieren lopen. Komt het einde van je geld in zicht en heb je nog een stuk maand over? Met deze tips hou je de schade beperkt als je buiten de deur dineert.

Hou kortingssites in de gaten

Websites als Het Laatste TafeltjeHeerlijk en Groupon lijken op elkaar: allemaal bieden ze dinerdeals aan voor scherpe prijzen, waardoor je met zijn tweeën een driegangendiner kunt verorberen voor €30 à €40 en soms zelfs minder. Het Laatste Tafeltje is vooral voor de last minute-beslissers en biedt deals aan voor diezelfde avond. Restaurants als Leeuwarden Lounge, Wouters, Unia 12 en Kota Radja zie je er regelmatig terugkomen. Via Heerlijk kun je met korting terecht bij de iets chiquere restaurants, zoals By Us. Groupon biedt van alles wat: goedkoop en luxe.

Ga voor een bioscoop-combideal

Zin in een uitgebreid avondje uit? Dat kan op een koopje als je gebruikt maakt van een van de deals die diverse restaurants met de bioscopen in de stad hebben gesloten. Zo kun je bij De Walrus, Humphreys, De Dikke van Dale en Saray een menu met een filmkaartje voor Tivoli of Cinema krijgen voor rond de 30 euro. Vergeet niet om bij je reservering bij het restaurant aan te geven dat je voor het bioscoopmenu komt. Ben je meer van het filmhuis? Slieker heeft combideals met Het Leven en Het Wapen van Leeuwarden. Voor 16 euro krijg je een daghap en een filmkaartje. Dit arrangement koop je aan de kassa van Slieker.

Volg de studenten

Voor studenten zijn er allerlei opties om goedkoop uit eten te gaan. En het mooie is: als niet-student kun je daar ook vaak gebruik van maken. Schuif bijvoorbeeld aan bij Campus Café 3JO aan de Rengerslaan, tegenover de NHL en Stenden. Hier heb je een burger met friet voor nog geen tientje, plategerechten als schnitzel, biefstuk en pasta voor minder dan 15 euro. Voor een snelle hap kun je – buiten de schoolvakanties – ook oversteken naar de Canteen van Stenden, waar je elke dag uit drie verse en biologische avondmaaltijden kunt kiezen tegen een studentenprijsje. Je moet er wel vroeg bij zijn, want de kantine sluit om 18.30 uur.

Volg de studenten, deel 2

Restaurant Wannee

Leeuwarden telt maar liefst twee hotelscholen en al die aankomende koks en hospitality-experts moeten het geleerde natuurlijk ergens in de praktijk brengen. Dat doen ze in hun eigen restaurants, waar jij voor een prikkie kunt aanschuiven. Bij Amuse, het restaurant van het Friesland College, ben je het goedkoopste uit: voor drie gangen ben je 12,50 euro kwijt. Wannee, van Stenden, rekent 15 euro voor drie gangen, maar hier ligt het niveau ook hoger. Bij beide zaken kun je het menu voor een paar euro extra uitbreiden tot vier, vijf of zelfs zes gangen.

Hap een daghap

Bij veel restaurants in de stad kun je een dagelijks wisselend gerecht krijgen voor een zacht prijsje. Het Leven en Het Wapen van Leeuwarden, hierboven al genoemd, bieden bijvoorbeeld een daghap aan, maar ook De Yserman, De Lachende Koe en Thús (in het Fries Museum). Verwacht geen culinaire hoogstandjes, vaak is het vergelijkbaar met wat je thuis zou maken. Maar je betaalt er dan ook zelden meer dan €10 voor.

Deel je eten


Wil je van tevoren weten waar je financieel aan toe bent, kies dan voor een restaurant waar ze, zoals dat heel hip heet, aan foodsharing doen: voor een vast bedrag wordt je tafel volgeladen met hapjes. Meestal ligt dat zo rond de 20 tot 25 euro. Tapas eet je bijvoorbeeld bij El Toro, Las Tapas, Pata Negra of La Cubanita, Arabische mezze bij Leeuwarden Lounge en sushi bij Tao.