Het programma van Leeuwarden-Fryslân 2018 werd dinsdag bekendgemaakt. Zit er nog wat leuks tussen voor de foodies onder ons? Wij spitten de lijst met projecten voor je door.

Farm of the World

De verlaten boerderij De Kreake in Húns is het toneel van het project Farm of the World. Kunst, eten en landbouw worden hier samengebracht door kunstenaars, ontwerpers, boeren, ambachtslieden en architecten die hier werken onder het toeziend oog van kunstenares Claudy Jongstra en haar partner Claudia Busson. Elke eerste donderdag van de maand kun je hier een rondleiding krijgen door de biodynamische tuin onder de noemer Farm to Table, afgesloten met een hapje en drankje. Iedere vierde donderdag van de maand is er een lezing met als thema ‘Food for thought’.

Lost in the Greenhouse

Een muziektheatervoorstelling tussen de paprika’s en komkommers: dat is Lost in the Greenhouse. Het stuk vertelt een tragisch liefdesverhaal dat zich afspeelt in een kas in Sexbierum. Daar werken Friese en Poolse arbeiders, die groente plukken van negen tot vijf en feesten tot diep in de nacht.  Er wordt geproost en gesproken, geroddeld en geflirt. Er is ruzie en er ontstaan vriendschappen. De arbeiders vormen samen een gemeenschap, een mienskip. Dan ligt er plotseling een lijk. Wie is het? Wat is er gebeurd?

Potatoes Go Wild

Het Bildt, aardappelhoofdkwartier van Friesland, doopt zijn Bildtse Aardappelweken in 2018 om tot Potatoes Go Wild. IOnderdeel daarvan is ‘Altyd Seumer’, een muziektheatervoorstelling op een akker bij Zwarte Haan over onze neiging om eten te verspillen. In Natuurmuseum Fryslân is eind 2018 de aardappelexpositie ‘Kûnstsinnige eerappels’ te zien: kunstenaars maken ter plekke kunstwerken van verse aardappels. Verder is er een symposium over de voedselketen, kun je aanschuiven bij een groot aardappeldiner en krijg je op een akker aan de Oudebildtdijk alles te horen over de gewassen die op het Bildt groeiden en groeien.

Welcome to the Village

Foto Ruben van Vliet

Wie Welcome to the Village een muziekfestival noemt, doet het evenement tekort: het is een combinatie van muziek, kunst en eten waarbij duurzaamheid en innovatie de rode draad vormen. WTTV heeft zijn eigen foodprogrammeur die elk jaar weer een bijzonder uitgangspunt bedenkt voor het eten dat je in het mini-dorp in de Groene Ster kunt krijgen. Zo stond er afgelopen keer pony op het menu en werd het jaar daarvoor koe Janneke speciaal voor het festival geslacht om daarna van kop tot staart verorberd te worden. Daarnaast zijn zowel de cateraars als de voedselproducenten waar zij mee werken zoveel mogelijk uit de regio afkomstig. Zij hebben de lat voor festivalvoer hoog gelegd. hier geen tot schoenzool gebakken hamburgers.

Silence of the Bees

De bij heeft het zwaar in Nederland, hij dreigt zelfs uit te sterven. De Kruidhof in Buitenpost, de grootste kruidentuin van Europa, organiseert daarom tal van activiteiten onder de noemer Silence of the Bees. Het belang van de bij wordt duidelijk gemaakt door middel van beeld, taal, muziek, kunst, cultuur, eten en lezingen. Zo is er op 20 mei de Foodwalk, waarbij je – gokken we, een omschrijving van de tocht is nog niet te vinden – meer te horen krijgt over de onmisbare rol die de bij speelt in onze voedselproductie.

Excursie Friese rassen en gewassen

Wâldbeantsjes, Wâldgieltsjes, de Doeke Martens-appel, het Bintje, het Friese Hoen: Friesland heeft tal van regionale gewassen en dierenrassen. Tijdens een reeks excursies in Tytsjerk en Goutum maak je hiermee kennis. Zo kun je een demonstratietuin voor Friese gewassen bezoeken, een fokcentrum voor Friese kippen en valt er ook wel het een en ander te proeven, want diverse culinaire ondernemers en gastronomische opleidingen gaan met de Friese weelde aan de slag.

Klik op de links in de beschrijvingen voor details en data van de projecten. Het volledige programma van Leeuwarden-Fryslân 2018 vind je hier.