Streekproducten zijn hot: steeds meer restaurants werken met ingrediënten uit de omgeving en ook thuis geldt niet meer ‘wat je van ver haalt is lekker’. Als kaas, jam en vlees uit de buurt komen, hebben ze een streepje voor. Lekker duurzaam.

Voor wie wil weten wat er in Friesland zoal aan streekproducten geproduceerd wordt en door wie, heeft Gitte Brugman de gids ‘Foodtocht door Friesland’ geschreven. Vorig jaar kwam het boek al in het Engels uit, nu ook gewoon in het Nederlands voor wie in eigen provincie inkopen wil doen. Per hoofdstuk komt een deel van Friesland aan bod, van de Wâlden tot de Waddeneilanden. Leeuwarden heeft een eigen hoofdstuk.

Beeld uit ‘Foodtocht door Friesland’

Brugman, journalist bij de Leeuwarder Courant en ook fotograaf, dient in elk hoofdstuk eerst een stukje geschiedenis van dat gebied op, om te vervolgen met artikelen over de uitgelichte boeren, telers, producenten en restaurants. Dat levert een hoop interessante informatie op, maar van een echte foodtocht is geen sprake. Er zijn geen routes in het boek opgenomen die je bijvoorbeeld tijdens een dagje uit zou kunnen volgen en niet alle genoemde bedrijven zijn open voor bezoek.

Wel praktisch: elk hoofdstuk eindigt met een lijstje goede restaurants, gekozen aan de hand van de restaurantrecensies die Brugman en haar collega’s – daar was ik er één van – voor de Leeuwarder Courant schreven. En voor wie in een dorp of stad is en wil weten of daar een streekproducent zit, staat achterin het boek een lijst met de genoemde bedrijven per plaats.

Het hoofdstuk over Leeuwarden levert zelfs voor de echte Liwwadder nog nieuwe inzichten op. Aan bod komen bekende namen als Bakker Uw Slager, Bruinsma’s Bakkerij en restaurant Eindeloos, maar ook adresjes die voor velen nieuw zullen zijn: de Biomelktap in Jelsum, waar je je eigen melk tapt; stadstuin De Oerfloed bij Goutum – bij Neushoorn drink je thee van kruiden die daar groeien – en De Wilde Oogst, die wildplukworkshops organiseert.

Kortom: wie met deze gids in de hand een tocht door Friesland wil maken moet zelf nog het nodige werk verzetten qua routes uitstippelen, maar dan kom je in elk geval goed geïnformeerd aan.

‘Foodtocht door Friesland’ van Gitte Brugman wordt uitgegeven door Uitgeverij Wijdemeer en is voor €19,50 te koop bij boekhandels in heel Friesland.